Lär Dig mer om mänskliga möten och träffa Pär Johansson från Glada Hudik i Arenarummet!

Programpunkt: Tis-A-1   |   Tisdag, kl. 10.30-12.45 i Arenarummet   |   Del av kurs: ”Likarätt


Trots massivt motstånd från omgivningen startade Pär Johansson 1996 Glada Hudikteatern, en teatergrupp där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare agerar sida vid sida. Resan har kantats av en mängd mentala omställningar – hos grundaren, hos de medverkande och inte minst hos omgivningen.

ImageGen.ashx_Pärs fulla övertygelse är att om man i skolan möter killar och tjejer med Downs syndrom så får man inte fördomar mot utvecklingsstörda, har man en fröken från ett annat land så blir man inte så lätt rasist. Barn som växer upp så lär aldrig någonsin ifrågasätta människovärdet, det som säger att vi alla är lika betydelsefulla, oavsett kön, hudfärg eller intelligens. Just det har varit en stor drivkraft för teatern: att bryta barriärer mellan människor och få rädsla och fördomar att övergå i vänskap och förståelse.

Flerfaldigt belönad

Pär är flerfaldigt belönad både som ledare och talare och visar i sitt arbete på hur individer kan utvecklas, trots att de till synes har svaga förutsättningar att lyckas. Hans devis är:

”det är bättre att vara riktigt bra på en sak än halvdålig på tio”

Oavsett om talangen är att stapla konservburkar eller att sjunga som en fågel. Att få visa vad man kan och få uppskattning ger ytterligare växtkraft.

Pär drivs av en stark passion för det han gör, en del skulle kalla det galenskap. Efter en dryg timme med både skratt och gråt får vi ett kvitto på vad som kan ske om man tänjer på gränserna, trotsar fördomar, tror på människor och ger dem en chans att utvecklas.

Läs mer på:
icon-user  Glada Hudikteatern och icon-user  Mångfald i fokus på Likarättsdag
Föredraget är öppet för alla i stora arenarummet.

Varmt välkommen!